6 wskazówek na temat przygotowania posiłków: 1.Gotuj,piecz,grilluj nie dodając żadnych kalorii (smaż na teflonie lub np. na PAM’ie) 2.Produkty waż przed przygotowaniem potrawy. 3.Zdrowy tłuszcz wykorzystuj w nie zmienionej postaci (polewaj nim łyżką posiłek,nie smaż!) 4.Nie przesadzaj z czasem obróbki(gotowanie,smażenie,pieczenie).Im [...]
Co do zrodla miesa. Wolowina jest jednym z najbardziej wartosciowych mies. Pan Marek jest zwolennikiem poledwicy wolowej z powodu duzej zawartosci bialka i malej zawartosci tluszczy. Warto zauwazyc ze coponiektore tluszcze pochodzenia wolowiny oraz caly tluszcz barani nie jest rozkladany przez nasz organizm. Przez co gdy tluszcz dostanie sie do [...]
Wskazówki na temat przygotowania posiłków: 1.Gotuj,piecz,grilluj nie dodając żadnych kalorii (smaż na teflonie lub np. na PAM’ie) 2.Węglowodany waż przed przygotowaniem,białka-po sporządzeniu potrawy. 3.Zdrowy tłuszcz wykorzystuj w nie zmienionej postaci (polewaj nim łyżką posiłek,nie smaż!) 4.Nie przesadzaj z czasem [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] ze to g**** i wole normalne jedzenie zjesc niz sie tróc cukrem z watpliwej jakosci białkeim Jeden i drugi gainer może mieć tyle samo białka i węgli, ale mogą być to różne źródła owych węglowodanów i białek. To tak jakbyś powiedział, że białko z soi i kurczaka jest sobie równe. Poza tym gainery mają w sobie cukier, ale zwykle jest w nich [...]
[...] zmian czwartek ostatnia obowdówka taka jak wczesniej bez cardio sole mniej o połowe piję tyle samo pokrzywa urosept bez zmian dieta 6 posiłków 20g białka + 10g tłuszczy (źródła wyżej) + 25g ryżu/makaronu/2,5 wafla ryżowego/35g owsianych piatek bez treningu wodę odstawiam o 12 i co 3godz pije 100ml sól mininalmie 5 posiłków 75g chudego [...]
[...] poza tym w diecie mało Omega 9 i Omega 3 (tłusta rybka morska min 2 razy na tydzień, jakieś migdały, orzechy włoskie, oliwa z oliwek i awokado) Warto również zadbać o źródła wapnia, poza nabiałem jest on np. w sezamie, maku, ale też parmezanie, który prawie nie ma laktozy Co znaczy stwierdzenie, że masz niedoczynność i nie przyjmujesz [...]
[...] śniadanie 10.00 chleb razowy 4 kromki wędlina ok 100g jajo x2 majonez 50g jabłko b 40 w 90 t 30 kcal 790 chleb zamień na inne ww złożone o niskim IG(chyba że ze sprawdzonego źródła)wybrałem schulstad na miodzie, wędlinę zmień na mięso/rybę, majonez wywal, jabłko zamień na warzywa, jeżeli mało tłuszczy z jaj dodaj jakieś zdrowe tłuszcze obiad [...]
Posiłek potreningowy fatalny i jeden i drugi. Raz, że masz w nim tłuszcze a dwa to fatalne źródło białka. Kazeina najmniej pasuje akurat do posiłku potreningowego. Białka roślinnego nie licz do bilansu. Ogólnie cały dzień jadasz wolnowchłanialne białka albo masz fatalne źródła jak ser żółty czy topiony. I dlaczego nie ma mięs?
Nie starczy: Minimum 5x dziennie posilek zawsze porcja bialka wegli i tluszczu + nieograniczona ilosc warzyw zielonych i innych nieskrobiowych ,niskokalorycznych twoja porcja bialka to ok 130-150g chudego miesa, lub ryby czy owocow morza, tyle samo twarozku, jajko +4bialka; od biedy w dwoch posilkach jako porcje bialka mozesz potraktowac kubek [...]
[...] chyba podobnie wyjdzie) aha, jajka na twardo zapychają (mnie przynajmniej), więc proponuję jajecznicę, na miękko, sadzone, surowe (z tymi to żartuję, choć jak są z pewnego źródła to też czasem warto) dobrze by było byś jadł więcej mięsa, ryb, ale nie wiem jak u Ciebie z finansami, choć podroby nie są aż tak drogie a też stanowią dobre źródło [...]
* otreby na wodzie *150g+tynczyk100g dlaczego tyle bialka az? a zrodla zdrowych tluszczow? *mieso(200g) z jakimis wazywami(150g)(no włąśnie problem jest z kalafiorem i warzywami strączkowymi wiec jakie mam jesc?bo mrozone to chyba bez sensu...) mrozone ok jak rowniez kapustne gotowane/surowe np. pekinska (tania teraz), ze straczkowymi jak groch, [...]
[...] wpływ jakości węglowodanów staje się szczególnie widoczny. Węglowodany nie są jakimś diabłem, czy podobną do leku substancją. Ostatecznie wszystkie przyswajalne źródła węglowodanów są rozkładane do zwykłej glukozy albo trójglicerydów. W każdym razie, wpływają na wydzielanie insuliny, która wywiera głęboki wpływ na utratę tłuszczu. [...]
[...] i zarazem nieszkodliwe. Na wykorzystanie 1g (4 kcal) białka potrzebne jest 24kcal energii. Zatem białka trzeba teoretycznie 6x mniej niż tłuszczy (lub węglowodanów jako źródła energii). Teraz rozważmy przypadek, gdy bierzemy popularnie zalecaną dawkę 2g białka na kg masy ciała u 80kg człowieka: Zapotrzebowanie białka - 160g (640kcal), zatem [...]
Śniadanie 6:30 (przed szkołą) Mleko z płatkami owsianymi + pomidor GDZIE BIAŁKO? 743 kcal, 29g białka, 20g tłuszczy, 110g węglowodanów II Śniadanie 9:30 (w szkole) Jogurt + 1 bułka z serem i sałatą, 1 bułka z jajkiem + woda GDZIE WARZYWA GDZIE TŁUSZCZE? GDZIE DOBRE ŹRÓDŁA WW? 462 kcal, 27g białka, 14g tłuszczy, 55g węglowodanów III Śniadanie [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] byc. Węgle rózne źrodła różnie podaja - od 3 do 7g na kg aczkoliwek na redu lepiej trzymać się dolnej granicy Orzechy to wloskie , migdały , nerkowce , urozmaicaj źródła tłuszczy ( oliwa, masło , smalec olej ) Wegle ( chleb żytni lub razowy ale w mniejszej ilosci niz masz teraz , reszta ryze makarony ( najlepiej pelnoziarniste) - [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Tak czy siak, są lepsze źródła węglowodanów niż ziemniaki i chleb "razowy". Zapytaj się w piekarni z jakiej mąki (typ) robią ten "pełnoziarnisty" chleb i sprawdź sobie na necie. Ile teraz ważysz? W ostatniej rozpisce miałeś coś ok. 100g białka i to na pewno nie jest wystarczająco. To przeczytaj; na początku wszystko jest podane. Docelowo w diecie [...]
Zawsze mowie, ze to wszytsko zalezy jaka filozofie przyjmiemy. Liczcie jak wam pasuje i jak da was jest wygodnie, ja juz nie mieszam , Macie racje uwzględnię to w podawaniu rozpisek, by bylo na sztywno. Po prostu jestem przyzwyczajona dla tej rotacji podawac rozpiske w ktorej przyjmujac nizsze kalorycznosci dzielimy swiat jedzenia na czyste [...]
dieta jest do zmiany. co sie rzuca w oczy- brak pełnowartościowego białka. białko masz miec w KAŻDYM posiłku. jego źródła: jaja, drób, ryby, owoce morza, twaróg, WPI/WPC- w razie braków. tłuszczy zdrowych też nie ma.\ warzywa jedz swieze- zwlaszcza zielone, nie jakies mieszanki stimierii- to jest badziew. jest tak śladowa ilosc miesa, biały ryz i [...]
Większość propozycji będzie się składała z jakiegoś mięsa i przystawki, do tego jakaś sałatka. Number one: - ryż (100g- jedna paczuszka) - pierść z kurczaka (na parze) - kapusta pekińska? dodawać do tego oliwę z oliwek? tak dodaj Następna: -spagethii (z mięsem wieprzowym bądź z piersi z kurczaka) - i jakieś warzywa może jeszcze do tego interesu? [...]
[...] to takie pójście na łatwiznę coś mi się wydaje :-D Głodny chodził na pewno nie będziesz, ale do mnie ta micha nie przemawia. Jak dla mnie to brakuje mi chudego mięsa jako źródła dobrej jakości białka. Trochę przy dużo jak na mój gust węgli prostych. No i zbilansowania tłuszczy tak żeby więcej wielonienasyconych O3 było. Micha na pewno jest [...]